Algemeen Wielrennen

Wielrennen bij RETO

Wielrennen! ... een aansprekende en fysiek zware sport die voor veel heroïek zorgt. Massa's mensen kijken naar hun wielerhelden in wielerklassiekers en grote wielerrondes op televisie. Echte fanatieke wielersupporters reizen zelfs af naar Frankrijk om ter plaatse een etappe van de Tour de France te kijken. Binnen de wielrenafdeling van WV RETO is het ook mogelijk om een deel van de heroïek van de wielersport mee te maken, al was het maar in de door RETO in het leven geroepen Dinsdagavondcompetitie op Papendal of de door WV RETO georganiseerde Ronde van Elden. Mede door deze activiteiten is WV RETO er na jaren van stilte in geslaagd om het wielrennen in Arnhem en omgeving weer nieuw leven in te blazen. Naast de Dinsdagavondcompetitie nemen leden van de wielrenafdeling geregeld deel aan regionale, nationale en soms zelfs internationale wielerwedstrijden.

Wedstrijden rijden is heel wat anders dan toerfietsen. Buiten een goede conditie die noodzakelijk is om de doorgaans hoge snelheden over langere tijd goed vol te kunnen houden, zijn ook behendigheid en koersinzicht factoren die minstens net zo belangrijk zijn. Het rijden van een criterium vereist veel stuurmanskunst waarbij je voortdurend in de remmen moet en ook weer het vermogen moet hebben om snel te kunnen optrekken. Allemaal disciplines die je met een gewoon blokje om fietsen of bij de Toerdiscipline van WV RETO niet leert, maar bij de wielrenafdeling van WV RETO wel. 

Om wedstrijden te mogen verrijden heb je een licentie nodig. Als lid van onze wielrenafdeling heb je daarom automatisch de mogelijkheid een voor jou passende licentie van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) aan te vragen. Jeugdige wielrenners worden door de KNWU op basis van hun leeftijd in een bepaalde klasse ingedeeld en rijden met een maximaal verzet ter bescherming van hun lichamelijke ontwikkeling. Bekende Nederlandse wielrenners alsTom Dumoulin en Nikki Terpstra worden in de regel profs genoemd, maar ook zij hebben net als iedere wedstrijdrenner in Nederland een KNWU-licentie. Op hun licentie staat echter “Elite”, daar waar de meeste wielrenners van RETO Amateur of Sportklasse hebben staan. Iemand van 45 jaar heet al snel een veteraan te zijn, maar op de KNWU-licentie staat dan 'Master 40+'.

Buiten de jeugdafdeling, heeft RETO op dit moment rond de 90 licentiehouders inclusief de licentiehouders van de MTB afdeling.

Met vragen over wielrennen in het algemeen en wedstrijden bij WV RETO kun je terecht op wielrennen@reto-arnhem.nl.

Volgende bericht