Stijn Boersma op het WK Baanwielrennen : zijn verhaal

Auteur Stijn Boersma op 4 april 2018

Ik fiets nu ongeveer 6 maanden op de baan en in het begin ging het super moeizaam. Vaak onderuit gegleden maar uiteindelijk heb ik het toch onder de knie gekregen.
Eind november mocht ik mee naar Manchester voor het europees kampioenschap paracycling op de baan en kon ik kijken of ik een beetje mee kon komen.
Helaas ging het allemaal niet heel lekker. Ik wist bijvoorbeeld niet heel goed hoe je een achtervolging indeelt. Er komt namelijk toch heel veel bij kijken.

Daarna in januari en februari een paar trainingskampen gehad in Spanje (Calpe). Daar heb ik heb goed door kunnen trainen en veel duur opgebouwd.

Ik mocht mee naar het WK in Rio de Janeiro (Braziliƫ) wetende dat ik niet voor het podium zou gaan rijden. Het doel was ervaring opdoen en kijken waar ik sta ten opzichte van de ervaren renners. En (niet onbelangrijk !) om punten binnen te halen voor Tokyo 2020.

In Rio had ik als eerste de 3 km achtervolging, waar ik het meeste op getraind had. Uiteraard was ik super zenuwachtig. Ik werd 8e en heb daar een PR gereden. Dat was ook m'n doelstelling.

De volgende dag stond de kilometer op het programma. Hier werd ik 10e. Ben nog niet zo'n goede sprinter helaas. Bij de scratch kwalificatie werd ik 6e. En daar was ik blij mee. De volgende dag had ik de 750 meter teamsprint, waar we nooit op getraind hadden. Die deed ik met Arnoud Nijhuis en Daniel Abraham Gebru ( Nederlands kampioen tijdrijden zonder contract). We werden 6e van de 16 teams waar we best tevreden mee waren.

De finale scratch ging niet helemaal lekker. In het begin heb ik geprobeerd weg te rijden, maar uiteindelijk twijfelde ik en en heb me terug laten zakken. Ik was in deze finale iets te onzeker. Het was tenslotte ook mijn 3e scratch die ik heb gereden. Bovendien was het een vrij onrustige scratch. Dat heeft ertoe geleid dat ik uiteindelijk ook onderuit ben gegaan. Er lag opeens een Spanjaard overdwars op de baan (zie foto). Ik vond het een leerzame ervaring. Ik hoop volgend jaar echt mee te kunnen doen om de prijzen.

Nu staat het wegseizoen voor de deur. Met world-cup wedstrijden in Oostende, Emmen en Canada. Daarnaast wil ik ook veel koersen gaan fietsen in het reguliere wielrennen. Ook zal ik om volgend jaar mee te kunnen doen in het baanwielrennen veel in het krachthok te vinden zijn. Om te kunnen winnen op de baan heb je massa nodig. Oftewel super dikke bovenbenen.

Groet Stijn.